Uudet työt
Katsoin uudestaan tuttujen nuorten tekemän musiikkivideon. Kiehtova yhdistelmä hyvää musiikkia sekä juonellinen minielokuva. Ei mikään ihme, että videota on katsottu Youtubessa jo yli miljoona kertaa. Hyvä, että tekijät ovat tuttuja, muuten olisin jäänyt paitsi tästäkin elämyksestä -Axel Thesleff: Bad Karma.
Video on saanut miettimään, miten musiikin kuuntelu on muuttunut yhden ihmisiän aikana aivan mahtavasti. Muistan, miten nuorena radiosta äänitettiin C-kaseteille lempikappaleita, kun ei ollut varaa ostaa koko ajan uusia levyjä. Musiikkimaailman muutos tarjoaa monia tapoja kuunnella musiikkia, mutta myös huikeasti uudenlaisia työtehtäviä.
Nykyään yhä useammat kappaleet päätyvät myös videoiksi. Kun joku on säveltänyt musiikin, mahdollisesti sanoittanut sen, niin esittäjän lisäksi tarvitaan paljon muuta. Varsinkin, kun tehdään kunnianhimoisia videoita kuten Bad Karma, ei riitä, että projektissa on mukana studio, äänittäjä ja kuvaaja – tarvitaan myös käsikirjoittaja, näyttelijät, kuvauspaikkojen järjestelijä, tuottaja…
Mediassa näkyy huoli työpaikkojen vähenemisestä, kun robotit, tuotannon siirtäminen ulkomaille tai jokin muu syy vie töitä suomalaisilta. Samaan aikaan muuttuvassa maailmassa aukea uusia, kiinnostavia työmahdollisuuksia.
Voin itsekin olla huolissani siitä, että toimintani kulmakivi saattaa rapautua. Nykyisessä globaalissa maailmassa nuoret ovat kansainvälisesti hyvin kokeneita. Englantia puhutaan jo melkein kuin äidinkieltä. Opiskelu, työskentely, asuminen eri maissa tuo omaan kokemukseen perustuvaa kansainvälistä osaamista. Kuka siis enää tarvitsee koulutusta kulttuurien välisestä kommunikoinnista?
Onneksi huoli ei vielä ole aivan ajankohtainen. Sen todistaa mm. viime viikon koulutuksesta saamani palaute. Koulutuksen aiheena oli työskentely venäläisten kanssa ja kuulijoina oli yrityksen eri maista Suomeen tullutta henkilökuntaa. Palautteet olivat hyvin positiivisia, yksi osallistuja mm. kirjoitti, että vastaavan koulutuksen pitäisi olla pakollista. Olen usein itsekin ajatellut, että suomalaisten yleissivistykseen kuuluu venäläisen ajatusmaailman ymmärtäminen.
– lokakuu 2017
KIRJOITTAJA:
Virve Obolgogiani – yrittäjä vuodesta 2001. Kansainvälinen työkokemus, monipuoliset kiinnostuksen kohteet ja laajat verkostot ovat antaneet ajatuksia, joita tekee mieli jakaa muiden kanssa, tässä blogissakin.
Nuoremman polven ajatuksia kasvusta ja yrittäjyydestä, voit lukea täältä: Patrick Obolgogiani – Short stories of eCommerce, startups and growth.