Aika ryhtyä yrittäjäksi / Oikea aika yrittää

Korkeakouluissa opiskelevia moititaan siitä, että yrittäjyys ei heitä kiinnostaa, vaan suurimmalla osalla on tavoitteena päästä isoihin yrityksiin palkkatyöhön. Se ei ehkä olekaan moitteen aihe vaan järkevä pyrkimys. Tyypillisimmillään akateemiset yrittäjät toimivat vaativissa asiantuntijatehtävissä. Liikkeenjohdon valmentajalla pitää olla runsaasti näkemystä, jotta hän voi vakuuttavasti ja asiantuntevasti valmentaa tai neuvoa muita. Oma käytännön kokemus ei tässä ole lainkaan haitaksi.

Aloitin itse yrittäjänä vuonna 2001 tavoitteena parantaa suomalaisten yritysten edellytyksiä kansainväliseen toimintaan. Olen alusta asti saanut erittäin positiivista palautetta asiantuntevasta koulutuksesta ja hyvistä käytännön esimerkeistä, jotka on mahdollistanut toiminta kansainvälisissä tehtävissä yli 20 vuoden ajan ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

Ilman koulutusta taas olisi ollut vaikea päästä vaativiin tehtäviin. Idänkauppaan ja markkinointiin tähdännyt ekonomin tutkinto sekä hyvä venäjän ja englannin taitoni ovat antaneet hyvän pohjan tehtävistä selviämiseen.

Itsenäiset tehtävät Moskovassa antoivat paljon. Opintojeni päätyttyä toimin suomalaisen matkailun yhtenä edelläkävijänä jo neuvostoaikoina. Toinen jakso kesti peräti kahdeksan vuotta Venäjän 90-luvun nopeasti muuttavassa yhteiskunnassa, polulla sosialismin jälkeisestä villistä idästä kohti markkinataloutta, jolloin työtehtävät olivat erittäin kiinnostavia, opettavia ja haastaviakin. Toiminta ensin suomalaisen ja sitten kansainvälisen yrityksen paikallisyksikön johdossa antoi erinomaisen tilaisuuden tutustua henkilökohtaisesti venäläiseen liiketoimintaympäristöön sekä työskentelyyn venäläisten yhteistyökumppanien ja venäläisten alaisten johtamiseen. Kansainvälinen työnantaja antoi myös mahtavat eväät globaalin liiketoiminnan ymmärtämiseen ja opetti myös paljon kulttuurien välisestä kommunikoinnista.

Kaikkien yrittäjien ei toki tarvitse hankkia pitkää käytännön kokemusta ennen oman yrityksen perustamista. Oman alansa ammattilainen, joka osaa työnsä heti koulutuksen jälkeen tai lyhyenkin työkokemuksen kautta, oli se sitten kirjanpito, rakennustyö, ihmisten hoitaminen, voi olla yrittäjä myös nuorena. Työkokemus toisen palveluksessa tosin antaa mahdollisuuden kehittää paitsi omaa ammattitaitoa myös liiketoimintaosaamista, mitä yrityksen itsenäinen hoito edellyttää.

Oikea aika ryhtyä yrittäjäksi riippuukin yrityksen toiminta-ajatuksesta. Valmius yrittäjyyteen kehittyy myös yksilöllisesti, joku on valmiimpi ottamaan itsenäistä vastuuta kuin toinen. Joillakin sitä oikeaa aikaa ryhtyä yrittäjäksi ei koskaan tule. Palkkatyö on myös hyvä vaihtoehto. Yhteiskunta tarvitsee monenlaisia toimijoita.

– maaliskuu 2015

KIRJOITTAJA:
Virve Obolgogiani – yrittäjä vuodesta 2001. Kansainvälinen työkokemus, monipuoliset kiinnostuksen kohteet ja laajat verkostot ovat antaneet ajatuksia, joita tekee mieli jakaa muiden kanssa, tässä blogissakin.

Nuoremman polven ajatuksia kasvusta ja yrittäjyydestä, voit lukea täältä: Patrick Obolgogiani – Short stories of eCommerce, startups and growth.